Controle en preventie

We kijken je gebit na en nemen indien nodig röntgenopnames tijdens een uitgebreid mondonderzoek. We sturen je mondhygiëne bij en verwijderen tandsteen. Het beroep van een mondhygiëniste helpt ons hierbij.

Aan de hand van een recall-systeem streven we naar een duurzame opvolging van je gebit.

Conserverende tandheelkunde

We gaan defecten in de tanden (tandbederf) herstellen op een zo conserverend mogelijke manier, vooral met composiet (esthetische vulling).

Indien het gaatje echter zo diep is dat de tandzenuw is aangetast, gaan we over tot een wortelkanaalbehandeling.

Bij de parodontologie legt men zich toe op de behandeling van ontstoken tandvlees (gingivitis) en het corrigeren van bot- en tandvleesdefecten (parodontitis) naar genezing hiervan.

Kronen, bruggen, prothese en implantaten

VASTE OPLOSSING

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Meer info
Een kroon is een kapje van porselein of zirkonium dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘pontic’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

UITNEEMBARE OPLOSSING

Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Dit is een goede oplossing als de verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat kunnen vervangen worden. De prothese kan uit de mond genomen worden. Bruggen, kronen en implantaten niet: zij zitten vast in de mond.

In onze praktijk gebruiken we een mondscanner (Trios) om een digitale afdruk te nemen van de mond. Op die manier is een klassieke afdruk met een pasta en een afdruklepel niet meer nodig.

IMPLANTATEN

Wanneer tanden verloren gegaan zijn, kan men deze vervangen door implantaten. Er kan op de implantaten een vaste constructie of een uitneembare constructie (klikprothese) worden geplaatst. De constructie erop wordt daarna door ons in de praktijk opgevolgd.

Voor het plaatsen van implantaten doen we beroep op een parodontoloog of stomatoloog. Als team wordt dan besproken wat de beste optie is.

Orthodontie

Er zijn veel orthodontische afwijkingen. We delen ze grofweg in twee categorieën:

  • Op de eerste plaats zijn er orthodontische afwijkingen die het gevolg zijn van het verkeerd groeien van de kaken. Zo kan de onderkaak bijvoorbeeld te weinig groeien. Hierdoor lijkt het vaak alsof de boventanden te ver naar voren staan. Ook kan de onderkaak te hard groeien. Kaken kunnen ook teveel naar links of naar rechts groeien. Het gezicht wordt dan asymmetrisch.
  • Op de tweede plaats zijn er orthodontische afwijkingen die te maken hebben met een onregelmatige stand van het gebit. Er kan bijvoorbeeld te weinig ruimte zijn voor de tanden en kiezen. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen elkaar overlappen. Naast het hebben van te weinig ruimte kan er ook teveel ruimte zijn. Te veel ruimte leidt tot spleten tussen de tanden en kiezen. Er zijn nog diverse andere soorten afwijkingen, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van tanden en kiezen.

Bij veel patiënten is sprake van een combinatie van afwijkingen van zowel de stand van de kaken als de stand van het gebit.

VOORAFGAAND AAN DE BEHANDELING

Eerste afspraak (ook advies of eerste consult genoemd)
Tijdens de eerste afspraak wordt door de orthodontist een eerste diagnose gesteld en beoordeeld of een orthodontische behandeling nodig is. Indien besloten wordt dat de behandeling volgt, dit na toestemming van de patiënt en/of ouder/begeleider, vindt een vervolgafspraak plaats voor het verzamelen van de nodige documentatie (startfase genoemd).

Afspraak voor de startfase
Bij deze afspraak worden gezichtsfoto’s, mondfoto’s, röntgenfoto’s en een digitale gebitsafdruk gemaakt. Dit is noodzakelijk om een behandelplan te maken. De digitale afdruk gebeurt met de Trios Color scanner.

BEHANDELING

Afhankelijk van de soort uit te voeren behandeling zal men kiezen tussen uitneembare beugels of vaste beugels of een combinatie van beide. Voorbeelden van uitneembare beugels zijn expansieplaat, bionator… Voor de ‘blokjes’ of de vaste apparatuur werken we zowel met metalen als met keramische blokjes.

We werken ook met doorzichtige plaatjes die weinig opvallend zijn om correcties tot stand te brengen en dit vooral na herval of kleine correcties.

Een orthodontische behandeling duurt meestal ongeveer 18 tot 24 maanden. Patiënten komen gemiddeld om de 8 weken langs voor een activatie. Deze periode noemt men ook de ‘actieve’ behandeling. Soms moet een behandeling in twee fases plaatsvinden en zal men tussen de twee fases een onderbrekingsperiode inlassen.

NA DE BEHANDELING

De retentiefase wordt ook wel de periode van passieve behandeling genoemd. Deze fase begint op het moment dat de actieve tandverplaatsing afgesloten wordt. Tijdens deze periode wordt vaak (passieve) apparatuur gebruikt om het bereikte resultaat te handhaven.
Deze laatste periode is ervoor bedoeld om de tanden en kiezen na de behandeling zo goed mogelijk in de gecorrigeerde stand vast te laten groeien. Uitneembare retentieapparatuur kan op termijn (geleidelijk) worden verminderd. Vaste retentieapparatuur (retentiedraad) wordt meestal lang gehandhaafd.

 

 

 

 

 

 

CLEAR CORRECT

Aligners zijn transparante ‘hoesjes’ van kunststof waarmee uw behandelaar uw tanden stukje bij beetje verplaatst. Vergeleken bij traditionele beugels zijn aligners prettiger om te dragen. Dat komt omdat ze perfect zijn aangepast aan de vorm van de tanden en er geen draden of brackets worden gebruikt. De aligners zijn heel eenvoudig uit de mond te nemen om te eten en tanden te poetsen.

Eerst stellen we een behandelplan op. Op basis van stappen in dit plan worden de aligners speciaal op maat voor u gemaakt. Met elke nieuwe set aligners worden uw tanden steeds een beetje meer gecorrigeerd. U draagt de aligners 22 uur per dag en wisselt ze in overleg met ons elke 1 tot 3 weken.

4 voorbeelden van behandelingsvoorbeelden:
– tanden die te dicht op elkaar staan
– open beet
– diepe beet
– tanden die te ver van elkaar staan

Opmerking:
Het type en de ernst van de gebitsafwijking moeten worden beoordeeld door uw behandelaar.

Esthetische tandheelkunde

Bleaching
Absoluut veilig en niet schadelijk indien toegepast met professionele producten en onder onze begeleiding.

Facetten – facings
Witte composiet-facetten of duurzamere porseleinen facetten.

Meer info
Dit zijn flinterdunne schildjes die een duurzame, natuurlijke en schitterende glimlach creëren vervaardigd uit porselein of composiet. Facetten zorgen voor een mooier gebit en voor een mentale opkikker!

Facetten frissen jouw glimlach op door:

  • je tanden witter te makenhet herstellen van afgebroken hoekjes
  • het camoufleren van een spleetje tussen de tanden
  • je tanden te herstellen wanneer je gebit is ingesleten door tandknarsen
  • je verkleurde composietfacetten en -vullingen te vervangen

Facetten dienen, net als je eigen tanden, goed onderhouden te worden met dagelijkse poetsbeurten. Als er voor de facetten goed zorg wordt gedragen, kan er een levensduur van 10 jaar verwacht worden. Best is om je facetten om de 6 maanden een uitgebreide reinigingsbeurt te geven.

Een andere factor waar je rekening mee moet houden, is dat facetten die vervaardigd zijn uit porselein kunnen breken. In sommige gevallen kan het daarom wenselijk of zelfs noodzakelijk zijn om een knarsbeugel te dragen.

Mondhygiënisten

Wil je een gezond en een verzorgd gebit? Bij onze mondhygiënist kan je terecht voor controles en professionele gebitsreinigingen. Door de juiste poetstechnieken aan te leren kan je jouw gebit 2x per dag optimaal verzorgen. Dit werkt preventief om gaatjes en tandproblemen te voorkomen en op te lossen. Ten slotte krijg je advies over jouw leef- en voedingspatroon om jouw mond gezond te houden. Zo kan je optimaal genieten van je gebit.